Novinky 2011

  

19.12. hon Měnínská bažantnice

Bery opeřenci už neberou, to takový nějaký chlupatý  ... s Vojtou se pustila do lovu potkanů, tam kam strčila hlavu do díry a začala hlásit, Vojta šťoural hůlkou .. šlo jim to spolu výborně, akorát nic neulovili     a tak jim nezbylo nic jiného než se zase vydat na ty s peřím.  

 

           

18.12. hon Němčický les

Dnes nám na pomoc přijela Hanka s Jackií a Peťa s Lukáskem a tak já i Bery jsme měly skvělé pomocníky !! Oboum díky ....... i za pěkné foto !

         

Zleva Luky, Jackie a Bery .... skvělá trojka !

  

14.12.hon Rumunská bažantnice

Minulý hon to byl bílý bažant co Bery přinesla, a tentokrát to byl nádherný černý krasavec! Je vidět, že si v barvách nevybírá ..

         

 

10.12. hon Němčický les

Bolí nožičky, bolí ručičky , bolí celé tělíčko. Ale jako prochajda dost dobrý, Berča si dokonce dnes v tom jarním počasíčku hodila i plaváníčko v řece. 

      

          

         

  

4.12.  hon Němčicko-uherčický les

Dnes měla Beruška pomocníky, přijeli si vyzkoušet práci v bažantnici Hanka s Jackii a Peťa s Lukasem. A že jim to napoprvé šlo !! Taky dnes padl letošní střelecký rekord, nastřílelo se 2531 kusů, takže hafani měli stále co nosit.

Jackie,  Bery a Lukásek                        křídláky Bery miluje

         

na výřadu s bílými slepicemi                        Bery upaluje z dáli s křídlákem 

        

 

28.11. hon Rumunská bažantnice

Aris se věnuje svým mateřským povinnostem a Berča bude muset celou sezonu holt makat za dvě. Né že by jí to bylo proti srsti .. ale asi si moc neodpočine.

nééé, tohodle ptáka nebrat !!!                              jo, tady je to v pořádku, tohle sbíráme  

         

        

 

 26.11.  ..tak tahle novinka je pro mne ta nejúžasnější za celý rok 2011 ...

Ariska má štěňátko, nádhernou zlatou fenečku .. já na ni čekala dva roky a už jsem ani nedoufala, že se mi podaří z mé nejlepší fenky,užasného lovce a nejlepší kamarádky vytáhnout pokračovatelku našeho chovu. Při 25.dni na sonu mi bylo sděleno, že je fenka prázdná, že nezůstala ...takže když začala Ari rodit bylo to pro mne velké překvapení !!  Mám ohromnou radost, holky jsou obě v pořádku a mne bude vyrůstat před očima další skvělý lovecký pes!  

      

více v sekci odchovy B 

 

24.11. hon Knížecí les

Tož dobře si Berča dneska mákla .. až bych řekla že nestihala, chtělo by to ještě jednu tlamičku a přidat více tlapek !    

           

                     

             

předsunutá dívčí jednotka ve zbroji ...

 

  

 Paničko pomóc, tohle já neunesu. Ten rezavec je skoro stejně velký jako já !  

       

        

 

7.11. hon Rumunská bažantnice

Do práce vyrazily obě dvě holky chlupatý, tentokrát nás čekala rachota v podobě shánění po kanálech, v rákosu a ve špinavé vodičce. Ale větřík ofoukal, sluníčko vysušilo ...jen ten smrádeček zůstal v kožichách usazenej. 

          

 

6.11. hon Knížecí les

Opět jsme si vychutnaly krásného slunečného dne při lovu ..... 

zatímco já fotila hříčky přírody , Babuň si popletla velikost ptáků a lovila si něco většího !

    

 tak je to správně,  tuhle zvěř lovíme

      

 

28.10. hon Měnínská bažantnice

Vydaly jsme se s Berčou do pracovního procesu a zrovna na nádhernou procházku podzimní krajinou. Rozdělení bylo jasné, Berča pracovala a já byla jen ten doprovod. A že si tentokrát mákla, nosila jednoho křídlovaného bažanta za druhým. Celkově bylo sloveno 2.250 ks zvěře. 

   

                   

 

22.-23.10. Mezinárodní všestranné zkoušky Nová Huť

Poslední naše zkoušky v tomto roce ...a Berča prokázala, že titul Český šampion práce ji právem náleží. Opět předvedla chuťovou práci, veškeré disciplíny zvládla za 4, a na poli neměla konkurenci. Bylo to nádherné zakončení naší zkouškové sezony, víkend plný sluníčka, nádherná krajina okolo Chlumu u Třeboně, super ubytování,  ještě lepší strava / to musím rozepsat !!/ v sobotu kačena knedle zelí, v neděli řízek s bramborovým salátem a navíc ovocný pohár. Jen autíčko vypovědělo službu, v sobotu ráno si postavilo hlavu a že nepojede. Od chůze pěšky osm kilometrů na stanoviště nás zachránila MVDr. Libuška Štorková, které patří obrovský dík za taxislužbu a MUDr. Žampachovi dík za zapůjčení nabíječky a tudíž za zprovoznění zlobivého automobilu !     

Celkové výsledky Berči: vítěz zkoušek, I. cena, 364 bodů, CACIT, CACT,  Nejlepší pole 

     

Při handlingu na poli ........to bílé není sníh, ale ooobrovská námraza.

              

 

18.10. hon Rumunská bažantnice

Nastal okamžik na který jsme se s holkama celý rok těšily ....začala lovecká sezona na bažanty. Berča si nestačila ani pořádně oddechnout z náročnosti MSR a už pádila na hon. A že se dnes v tom teplém slunečném počasí vyřádila ....a nejen na bažantech !

            

 

 

15.-16.10. Mezinárodní soutěž retrievrů Libějovice

Tahle nejvyšší soutěž se pořádá jednou za rok a účastnit se jí mohou jen psi,kteří v předchozím roce absolvovali všestranné zkoušky s dostačujícím počtem bodů. Bery měla v uplynulém roce pouhý rok, přesto všestranné zkoušky prošla a svými body se dostala coby náhradník na startovní listinu MSR. Ve čtvrtek jsem dostala nabídku, že jsem s Bery na řadě ...a tak jsem v pátek narychlo nabalila věci a s chlupaticí jsme vyrazily. Berča pracovala s radostí a s obrovským elánem - dohledávku kačenky v rákosí měla za 40 sekund, čtverec v lese za dvě minuty, taktéž dohledávku dvou kusů na poli při slídění měla do dvou minut   .. jen v lese udělala chybičku když na barvě sešla - zřejmě po čerstvé stopě zvěře ...a tak dostala známku 3. Všechny ostatní disciplíny měla za 4,  dostala se tak do roztřelu s dalšími dvěma pejsky o 2-4 místo. Nakonec na nás zbylo třetí místo a udělení pochvaly  práce Bery od pánů  rozhodčích coby Nejlepší pole. A musím Berušku pochválit i já ..protože ve věku dvou letech prošla MSR s velikou ctí a dělá mi jen a jen radost !!!

I. cena, 359 bodů, res. CACT, Nejlepší pole

 

            

   

1.-2.10. Mezinárodní všestranné zkoušky Třeboň

Vychutnaly jsme si s Berčou poslední paprsky skoro letního sluníčka v kouzelné krajině okolo Třeboně. Byly zde nádherně připravené terény, barvy hodně náročné, rybníků plno kam oko dohlédlo a všude samá louka.

Bery pracovala ze všech sil ..a taky to bylo znát na výsledcích. Na barvě jsme od pánů rozhodčích dostaly tak obrovskou pochvalu za práci, že jsme sklidily i velký potlesk od korony.  A na poli a na vodě ...všude samé čtyři a opět pochvala od pánů rozhodčích ve formě titulů "Nejlepší pole" a "Nejlepší voda".

I. cena 364 bodů, Vítěz zkoušek, CACIT, CACT, Nejlepší pole, Nejlepší voda

   

 

Ani tenhle víkend Bery neproflákala na gauči doma. Začalo období lovu divokých kachen a tak jsme oba dva dny pročachtaly na vodě. Teda já né, já byla na suchu ... ale Berča sbírala na vodě a v rákosu  jednu kačku za druhou.

 

         

         

  

 

10.-11.9. Mezinárodní všestranné zkoušky retrieverů Sazovice

I když začalo září ..teplo se nás pořád drží a absolvovat  všestranné zkoušky za třicetistupňového horka, to dá zabrat nejen psům, ale i vůdcům a tuplem pánům rozhodčím. Přesto dvoudenní zkoušky došlo všech 17 startujících pejsků. My vyrazily v plné sestavě, což jsem já ...Bery i její mamka Avril, kterou vedla Hanka Němečková. Avril se s Hankou viděla až v sobotu na nástupu, takže si holky musely na sebe zvyknout během zkoušek. V sobotu šla Avril v lese v první ceně, ale v neděli na poli už bylo vidět že teplo a cizí vůdkyně na ni bylo moc, udělala chybu na slídění i na markingu, kde dostala známku dvě a spadla tak do II. ceny.   I tak to byl od obou holek /Avril i Hanky/ obdivuhodný výkon, všestranné zkoušky nejsou procházka růžovým sadem, někdy je to těžké projít s vlastním psem, natož s cizím ... holky jste obě dvě úžasné ! 

Bery první den měla pole a vodu, na poli dostala jednu trojku ze slídění ...a u toho už zůstalo, ostatní disciplíny měla vše za čtyři ...dokonce i marking se nám povedl za čtyři ...a to už je co říct, protože moje chlupatý holky jsou prostě zvyklé dohledávat zvěř nosem, nikoliv očima. 

Musím poděkovat manželům Ordáňovým za perfektní přípravu zkoušek, za super atmosféru kterou svým vřelým srdíčkem  vytvořili, za nádherný večer se spoustou dobrot  zpestřený trampskými písničkami v podání místní kapely !  A děkuji i za fotky Simoně Malé !      

Celkově skončila Bery na druhém místě s počtem 359 bodů , I. cena,  s tituli res. CACIT, res. CACT

 a ocenění  "Nejlepší les"

 

                 

mazlendo po náročných dnech .....                                       a ranní venčení za sluníčka

           

dvě statečné bojovnice  ....   Hanka s Avril

              

a spolu na vlečce s pernatou  

                

 

3.9.-4.9. Jihomoravské derby retrieverů Věchnov

Za úporného tepla /a za mého vydatného kulhání a belhání o berličce - vyvrkla jsem si nohu den před zkouškami/ proběhlo tenhle víkend už v pořadí třetí derby na jižní Moravě. Máme to do Věchnova kousek a tak jsme se stejně jako loni s Berčou vydaly bojovat. V sobotu se nám zadařilo, Bery měla na podzimních zkouškách veškeré disciplíny za 4, dostaly jsem se do rozstřelu o prvenství s Jackie od Haničky a v disciplíně marking Bery zvítězila a obdržela tak titul  CACT. V neděli byla na Bery znát únava / a na mne tuplem !!/ tradičně pokazila marking - známka 2 a tak na nejvyšší příčku už nedosáhla. Celkově se na derby umístila na 2. místě a tak se nominovala na Derby ČR 2012. 

      

                       

 

 20.-21.8.  Mezinárodní zkoušky přinášení retrievrů Čertovo Břemeno

Kouzelná krajina okolo Tábora, nádherné slunné počasí, super připravené terény a ubytování, výborná kuchyně i s několika buchtičkami, příjemní a veselí vůdci ....a navíc dobře pracující Beruška. Co víc si přát?? Děkuji všem za to, že jsme s nimi já a Berča mohly být.

Beruška pracovala tak jak je u ní zvykem, s jistotou a klidem. Zkoušky prošla se samými čtyřkami, stala se vítězkou zkoušek, získala tituly CACIT a CACT.   

 

Bezva parta - Janka Baslová, já, Pavel Lusczak a Petr Bubeník    

  

 

Teplo neteplo ...trénovat se musí. Děkuji Hance za fotky mé chlupatice !!  

..v rákosu se nehne ani větříček ... snad jen .....Berušin jazýček  

            

příjemné osvěžení za odměnu ....jen ta kačka je jakási prkenná ... a čouhá ji provázek

           

dvě vodnice podvodnice chlupatice                           a marking po vodní koupeli, ...toto šlo !  

           

při handlingu na poli na mne zase zbyla jen ta podivná kačka .......... a při sobotním cvičení s ohaři  

          

I když  Bery tuhle disciplínu nemá ve zkušebním řádu pro retrívry /což je jen škoda!/, přesto pro praxi musí umět přinést lišku. Dnes na čerstvě střeleném lišákovi nezaváhala na vlečce ani na okamžik a smradlavého macka okamžitě drapla a přinesla.

        

 

Ještěže Berča nevidí jak dobře se má její sestřička Betynka , určo by ji jen a jen záviděla !!!  

 Betynka s páníčkama při odpočinku na chalupě

            

a Bery jak maká u srnečka .. aspoň někde si může na protest štěknout

   

a další sestřička  ...tentokrát za námi přijela pocvičit z dalekého severu Arčí ..

z leva Bery, mamča Avril a věčně rozesmátá Arčí

          

 

16. - 17.7.2011 MVZPR Kostelní Střímelice o putovní pohár prezidentky RK

Zkušební štěstíčko tentokrát při mne a Berči stálo a výlet ku Praze se nám vydařil. Strávily jsme super víkend na sluníčku, v nádherné přírodě s našimi dvouhonými a čtyřnohými kamarády. Bery makala tak jak to nejlépe uměla,  vše za 4 , jen na markingu minula zvěř o jeden metr a tak známka 3. Celkově 360 bodů, vítěz zkoušek, CACT, CACIT a udělení titulu "Nejlepší pole".

Bery tímto vítězstvím splnila  podmínky pro udělení titulu Český šampion práce !!!  

      

 spolu s Jankou a Keirou - nejlepší les                                        a Pavel s Exou - nejlepší voda         

               

A pusinka na ukončení .... šikovná holka byla

  

O tom, že zkoušky nebyly procházka růžovým sadem svědčí i fotografie účastníků v neděli odpoledne.

               

a pár záběrů z pokoje kde Bery ukořistila příšeru od Caschiry a Keiry ..

              

  

 

Děkuji děvčatům za krásnou presentaci  psích holek   "A"  z Kolbyho vršku  na mezinárodní výstavě v Brně ve třídě otevřené  !

                               Asanta z Kolbyho vršku - výborná                                            Akita z Kolbyho vršku - výborná

                    

 

18.-19.6.2011 Derby České republiky

Tak nám to s Berynkou vyšlo, nehárala a my se mohly zúčastnit mezinárodní zkoušky přinášení retrieverů v Chlumu u Třeboně. Zkouškové štěstíčko tentokrát při nás nestálo, Bery měla jako první disciplínu marking a s jejím temperamentem a rychlostí zvěř přeběhla - takže známka dvě a tím okamžitě pád do druhé ceny. Zřejmě Bery chtěla abych si užila volné dva dny, protože bylo jasné, že na lepší umístění můžeme zapomenout.  Po dva dny mi ale holka dělala radost, všechny ostatní disciplíny měla za čtyři ..a potěšila i pochvala na dohledávce v rákosí od paní rozhodčí, že jim tam trháme rekordy.

S Hankou při ranním venčení smečky                                                                               Bery na vlečce s pernatou  

                                  

   

 

A ještě jedna disciplína ze které měla Bery za deset bodů - název?? Jak vystrčit v neděli ráno v pět hodin paničku z postele a sama zaujmout nejlepší pozici !!

           

  

Ranní pocvičeníčko .... snažím se s Berynkou trénovat na Derby, ale člověk míní a příroda mění, Berča měla už v dubnu hárat a pořád nic. S mojí smůlou určo začne hárat den před zkouškama.

 bílý pes, bílé květiny ...... i bílý bažant

               

 

                Děkuji moc všem majitelům odchovu "A" za zaslání nádherných fotek  !!

Buddy se svým nejmladším pánečkem ... kdo má z koho větší radost??

                

a tady máme Betynku se svojí tetičkou Ariskou - sestrou naší Avril ..ale že to holkám sluší!

 

a ještě jednou Buddy ... tentokrát v pohybu .... že by létající Čestmír ??

   

 

                           Přejeme bohatou pomlázku a příjemné prožití volných dnů !!

                                        I my si je suprově užíváme, venku s bafanicemi  a  s našimi kamarády

                                                                  tady  si s Gulliverem  "užíváme"  sluníčka  na rákosu ...

                

a tady zase plavčíme a hádáme se o hračky s prckem Cidánkem ...

              

ale tohle je přeci jen moje !!!!!!!!!!!!!  

 

 

14.4.    Pohár Anka 2010 

Berynka - Arleta z Kolbyho vršku -  se v této prestižní soutěži  umístila na nádherném 3. místě ve třídě pracovní fena GR. A to v sezoně kdy měla pouhý jeden rok a přesto se jí podařilo získat 5x CACT, 1x res. CACT a přívlastek "U" u svého jména coby všestranné feny. Bery, sice tě honím, ale jsi fakt borec !!! Je radost s tebou pracovat!!!  

       

 

10.4.  nám přišla super zpráva ze severu. Akita z Kolbyho vršku na národní výstavě v Ostravě obdržela ve třídě otevřené v konkurenci 8 fenek hodnocení V 1, CAC a tímto se stává čekatelkou Českého šampiona !!!!!!!!!!!!!!!!

 Moc a moc gratulejeme, jste Jani a Árčí fakt šikulky. Poprvé jste vyrazily a hned s takovým úspěchem !    

     

Posudek: světle zlatá, standartní hlava, správně nos, ucho, výborná krční, mírně delší hřbetní linie, výborně úhlená, korektní srst,pohyb, povaha.

  

 

          7.4.   Všem štěňátkům  "A" přejeme ke druhým narozkám hodně zdraví, měkký pelíšek, kopec zábavy, plnou misku křupek a voňavých dobrot na kousání. A mamča Avril drží tlapky ať se daří !  

 

 

4.4.     ... prší, prší jen se leje .... ale jde se ven ! Holky odvedly špičkovou práci v hromadě dřeva ... s nádherným výsledkem ....  teda úlovkem.   

 

                                         

 

3.4. nádherný jarní den plný sluníčka ..samo že holky mi naskákaly do rybníka. Jen daunovat v kytičkách se jim zrovna dvakrát nechtělo ...

  

 

Vlastní štěňátka letos na jaře mít nebudeme, tak jsme se jely s Berčou podívat do spřízněné chovatelské stanice "Javořice" na malé hnědé medvídky u Jendy Šmikmátora. Tatínek štěňátek je náš odchovanec Vir Javořice. Jo, jo ..... tohle pomačkaný s faldama jsou ohaři !!    

              

 

Práce hlasiče u nalezeného zhaslého srnce v podání mamky Avril

 

            a u toho stejného kusu dcérka Berča.....        a  ještě jednou Bery při dnešním nácviku barvy    

               

 

5.3. když už nemohla Berynka na prochajdě nic ulovit, tak mi aspoň nanosila ježky z celého lesa.

             

20.2.  ..pořád se něco děje, tentokrát nás přijela navštívit mamča Avril a babička Bery - Sárinka, celým jménem Arabela Zelená Jezerá. Na prochajdě v lese nebylo poznat zdali se k nám řítí Sára nebo Avril, tolik se ty dvě - mamka a dcera - na sebe podobají.

Bery, Sára, Avril a malá Kiky                                             Rodina při lovu pod taktovkou Filípka

                 

 

12.2. zatímco minulý víkend jsme se rochnili ve sněhu, dnes jsme si s Berčou užívali teploučko a sluníčko ....a s námi bráška Bery - Andy.Koukněte jak jim to spolu sluší !

 

 

První únorový víkend ...

jsme si udělaly s kamarádkou Maruškou a s Avril výlet na sever za ženichem ..teda psím ženichem. My holky si vychutnaly odpočinkový víkend bez úklidu a vaření a Avril si užila lásky a pozornosti od nádherného psího kluka - Kerryho Chlupaté štěstí.   

Tomu se říká blízaná pusa !!!

  

Zamilovaná Babuň a její zasněné pohledy do dáli ...

        

 

31.1. hon polesí

Padly poslední rány a ztichl na dlouho les .... uvidíme se všichni společně až v říjnu. Často jsme promrzli, často zmokli .. ale víc se nasmáli a užili si super chvíle. 

Slavnostní výřad v Židlochovicích na zámku

      

Iva Francová, Bery a já                                                            S čuníkem na zámku                                   

        

Proč jen ta Berča tak zatuhla .... ???

 

 

25.1. hon Uherčický les

Jeden z posledních honů a od února už budou holky jen odpočívat. Dnes musela vyrazit do práce i naše nejstarší - Daisy ....  "babička" ukázala, že na řece strčí ledajakého mladého psa do kapsy. Teda pokud by nějakou měla ...   

        

             

 

 22.1. slaví Avril - má milovaná Babuň - své páté narozeniny !!  

Tento týden kamarádky na Facebooku napsaly tuhle větu ....a já s nimi musím jen souhlasit.   

Můžu k němu přijít ve vytahaný mikině, rozcuchanejch vlasech, můžu mít rozmazanou řasenku a kruhy pod očima, v ruce můžu držet vízo se čtyřkama.. ale ON se na mě tak krásně podívá těma krásnýma kukadlama a s láskou ke mně vyrazí.. dej si to do statusu pokud máš tak svělýho PSA jako já!!!

A já skvělého psa mám, vlastně fenečku ....kéž by si tu milá Babuňko se mnou byla co nejdéle! Přeji ti ještě pořádnou kupu loveckých zážitků a sobě ať se mohu ještě hodně dlouho  dívat do tvých veselých mandlových očí. Jsi skvělá Ari, bez tebe by lov nebyl tím pravým lovem !

 

                  

 

20.1. hon Němčický les

Holky si po ránu hlídaly "svoji vodu" a pak celý den jen nosily a nosily ....

           

 

 

16.1. hon Měnínská bažantnice

Kuk, na mne se dívejte, vyletí ptáček !!!!!!!!

 

 

 15.1. hon Rumunská bažantnice

Teda to bláto by fakt být nemuselo ..bafanice byly chvilku jako čuňátka a chvilku jako rochňátka ..           

          

 Ari s bažusem a její skok do kanálu                     Bery s bažusem a její skok do kanálu

           

Unavená čuňátka                                                A na výřadu s králováky co donesla Ari

         

 

12.1. hon Němčický les

Dnes holky prokázaly, že retrívři jsou na vodu holt nejlepší. Není se ani čemu divit, byly rády, že se mohou osvěžit když venku bylo deset stupňů. Že by už tu bylo jaro ?? 

S Jankou Konečnou                                                                Ari nosí bažanty z protějšího břehu přes řeku  

     

        

 

8.1. hon Rumunská bažantnice

Na leden vskutku netradiční počasí, déšť a teplota jako na jaře ....

         

Poslední zbytek sněhu v širokém dalekém okolí ... kohouti a dvě zmoklé psí slepice

 

  

4.1. hon Němčický les

Holky se předháněly kdo víc donese ... a já nestačila odebírat a nosit.

              

"mamko dělej! ber! já spěchám !!!" ... Bery se mohla přetrhnout ... 

             

a Ari se zaměřila na ty "dálkové"  křídláky ...

           

 

Malá nedělní prochajda .. holky se v hromadě snažily dostat škodnou , tentokrát to ale nevyšlo ...

          

a tak mi Berča donesla něco na útěchu  ....   hlavu zhaslého srnce.

               

 

Jak na Nový rok ......tak po celý rok .